Freitag, 9. Februar 2018

Një urim zemre dhe një poezi për Radio Lirinë

Shkrimtari Nehat Jahiu


NJË URIM ZEMRE DHE NJË POEZI PËR RADIO LIRINË

E pagëzova kështu, sepse çdo urim ka një veçanti që dallohet njërë prejt tjetrit dhe ka veçatinë e vetë. Për mua në këtë rast ky urim është më plotkuptimin e fjalës i veçantë dhe meriton të jetë i till, sepse i dedikohet një veçantie që në shpirtin tim ka lënë aq mbresa të mëdha që të mbetet: Një urim i veçantë - urim zemre.

“Radio Liria” në gjuhën shqipe me studion qendrore në Austri e ka ditëlindjen e vet, pra mbush një vit nga themelimi dhe ekzistimi i saj. Kjo Radio që nga themelimi e gjer mës sot udhëhiqet nga gazetari, poeti, shkrimtari, publicisti, atdhetari e shumë i nderuari dhe i respektuari z. Haxhi Muhaxheri. Shumëkush ndoshta edhe mund të thotë se “Radio Liria” është e pronarit të saj z. Haxhiut, ndërsa unë me përgjegjësinë më të mashe do të thoja se kjo radio është radio e të gjithë shqiptarëve në trojet tona dhe në diasporën shqiptare, sepse valët e kësaj radio depërtojnë në çdo cepë aty ku jetojnë shqiptarët.

Ajo pra, “Radio Liria”, tani mbush një vit dhe kremton njëvjetorin e e punës së saj. Por brenda periudhës njëvjeçare, të arriturat e saj janë të dukshme, janë të arritura nga puna serioze që bën redaksia e saj, me realizimin e emisoneve shumë më ndryshe nga të tjerët, sikur radio të kishte një përvojë shumëvjeçare. Këtë e them me argumente nga që jam një dëgjues i rregulltë i saj dhe kam ardhur në përfundim të konkludoj se me angazhimin dhe kontributin aq të madh të z. Haxhi Muhaxherit dhe stafit të tij në Austri, Shqiperi, Gjermani dhe Suedi, kanë arritur aq suksese që dëgjuesit e kësaj radio në Atdhe dhe në Mërgatë me padurim presin të përcjellin emisionet e saj, por njëkohësisht edhe dëgjuesit japin kontributin e tyre që emisionet të bëhen edhe më të begatshëm dhe më të dëgjueshëm.

”Radio Liria” arriti që brenda një viti të ketë emisione shumë të rëndësishme dhe me shumë vlerë dhe dita- ditës gjithnjë e më tepër po i tërheqin dëgjuesit shqiptarë kudo që jetojnë dhe veprojnë. Në këtë rast unë do i përmendja vetëm disa emisione të kësaj radio që përgatiten nga stafi i saj, sepse nëse do i numronim të gjitha janë shumë, por në këtë rast do i përmendi vetëm disa siç janë:

 1. "Personazhi i javës"
 2. “Koha e Lavdisë”.
 3. “Ora e Çamërisë”
 4. “Fëmijët e Lirisë”
 5. ”Bërthamë”
 6. “Fjala artistike në mikrofon”
 7. “Yje të muzikës shqiptare”
 8. “Rapsod që nuk harrohen"
 9. ”Një dëshirë, një urim, një këngë”
 10. "Zëri i mërgatës”
 11. “Ta njohim atdheun”
 12. "Perla të plifonisë shqiptare"
 13. "Trashgimia kulturore shqiptare"
 14. "Këngët e Lirisë"
 15. “Poezi dhe këngë” etj.
Të gjitha këto emisione sot me një kureshtje të madhe përcillen nga degjuesit. Kësisoj, “Radio Liria” lindi dhe u rritë shpejt, i përqafojë dhe i futi në gjirin e vet të gjithë shqiptarët e të gjitha grupmoshave, kudo që ata jetojnë dhe veprojnë. Kam bindje të plotë se “Radio Liria” në të ardhmën do të jetë një zë edhe më i fuqishëm dhe krejt i ndryshem, një zë që do të paraqesë me së miri vlerat e kulturës, traditës dhe historisë kombëtare shqoptare. Po ashtu, mendoj se emisioni që i përmenda më lartë duhet të jenë edhe në vazhdimësi në valët e “Radio Lirisë”, sepse tashmë i kanë dëgjuesit e tyre që i përcjellin me shunë vëmendjeje.

Në fund, edhe njëherë dua ta përgëzoj themeluesin z. Haxhi Muhaxheri dhe ekipin e redaksisë së “Radio Liria” për punën e mirë që po e bëjnë dhe kontributin e tyre të deritanishëm!

Suksese edhe më të mëdha në të ardhmën! Ju priftël e mbara dhe festofshim shumë e shumë përvjertorë bashkarishtë!
Zoti ju bekoftë ju ekipin e “ Radio Lirisë! Zoti i bekoftë shqiptarët!

ME NJË URIM ZEMRE PËR “RADIO LIRINË” dhe me respekt,

Nehat Jahiu
Orizare, 8 shkurt 2018
Nehat JAHIU

PËR ÇDO NATË...

E mbaj mend zëri yt kur erdhi nga Austria
Kur the se unë jam Radio Liria
Zërin tënd unë kur ta dëgjova
Eh, sa shumë, sa shumë u gëzova.

Seç më erdhi ky zë diku nga larg
E më foli shqip në timin prag
Më përshëndeti në gjuhën e nënës sime
Këtu në Orizare në vendlindjen time.

Për besë ky zë nga vinte nuk e dija
Pas pak kuptova se ti ishe Radio Liria
Eh, sa shumë atë ditë unë gëzova
Para një viti zërin kur ty ta dëgjova.

Linde si foshnje e u përkunde në djep
Për një vit na u rrite e u bëre si një plep
Zëri yt sot jehon në të gjitha trojet tona
Ti je Radio je Liria – Radio e Jona.

E tani pranoj urimet më të përzemërta
Gëzuar ditëlindjen tënde e Tungjatjeta
Tungjatjeta e na rrosh sa malet Karadakut
Që për çdo natë na e hap derën e konakut.

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen